Moederdag 2013

moederdag-2013

Woorden die we verbinden met Moederdag zijn: liefdevol, zorgzaamheid, beschermen, koesteren, er voor je zijn. Begrippen die we als kind zo vanzelfsprekend hebben ervaren. En waar we als volwassenen naar kunnen terugverlangen. Begrippen die we met liefde doorgeven aan onze (klein)kinderen. En ook om ons heen ervaren we op Moederdag 2013 dat deze ingevuld worden.

Pimpelmezen

In mijn vorige blog vertelde ik over de Pimpelmezen, die weer broeden in de pot op het terras. Wat een cadeau om dit proces van liefdevolle zorgzaamheid, bescherming en koestering van zo dichtbij te mogen meemaken. Soms wordt deze idylle verstoord door indringers en dan volgt er een ‘Pimpelmezen-gevecht’… dan is het niet alleen ‘love and peace’.

mezennestDirect hierna keert de vrede terug: hij, pa Pimpelmees, houdt zich weer bezig met de stoffering en bedekt de bodem van de bloempot met wel vijf centimeter takjes en zacht gras (weet dat de bloempot een afmeting heeft van 30 x 30 centimeter!).
In het midden bouwt hij aan het zachte nestje. Dit wordt bekleedt met mos en veertjes. Zijn ‘verovering’ moet wel comfortabel kunnen bivakkeren tijdens het broeden.

Hij voedt ‘zijn’ vrouwtje als zij broedt op de negen eitjes die in het warme nest liggen. En dan komt het moment dat de kuikens uit het ei komen. Hij en zij vliegen af en aan met ‘rupsjes en wormpjes’. Het ontbreekt de kleintjes aan niets en ze groeien voorspoedig op. Tot ze na ruim twee weken uitvliegen. De liefdevolle zorgzaamheid en bescherming van de Pimpelmees-ouders heeft dit Pimpelmezen–gezin een voorspoedige ontwikkeling gebracht. Hè, hè, deze klus zit erop. Op naar volgend jaar…

 

Moeders en alle vrouwen die de ‘rol’ van moeder vervullen

Het verhaal van ‘de Pimpelmezen’ is een mooie metafoor van de rol die ‘alle’ moeders vervullen, om ‘hun kinderen’ een liefdevolle en in alle opzichten een mooie toekomst te bieden. Daarom staan we dit jaar op zondag 12 mei weer even stil bij alle liefde, zorgzaamheid, bescherming en koestering die wij als kinderen mogen ervaren van ‘onze moeders’.

Ik wens alle moeders en kinderen een prachtige Moederdag toe!

Geef hieronder jouw reactie over Moederdag…

Ontvang gratis het e-book met de best gelezen
Engelen Blogs